Word wie je wilt zijn

Don’t let somebody set the bar lower than you think it should be for you. – Michelle Obama

Het ‘intieme’ interview met Michelle Obama is afgelopen en ik loop over de brug naar mijn auto en kijk uit over de parkeerplaats. Het valt mij op dat mijn auto tussen de Tesla’s en Porsches geparkeerd staat. Een vrouw die achter mij loopt haalt mij in en loopt triomfantelijk met een tas waarop staat: Becoming, Michelle Obama. De tas is duidelijk zichtbaar een goodiebag met o.a. het boek waar iedereen voor naar de Ziggo Dome is gekomen. Ze kijkt me kort aan en zegt: ‘Zou je ook graag willen hebben hé?’ Verbouwereerd loop ik door en ik zie haar in haar blauwe Porsche stappen en wegrijden. Even vraag ik mij af waarom ze juist deze opmerking maakt, maar schud gelijk daarna haar opmerking van mij af. Of je nu op de eerste rang zit, met een gevulde goodiebag of helemaal in de nok van de Ziggo Dome, uiteindelijk gaat het erom wat jezelf met de boodschap doet, die je op deze avond heb mogen horen. Ik heb Michelle Obama gehoord, ze heeft me geïnspireerd, sterker nog het voelde als een historisch moment en ik kan zeggen: “Ik was erbij”. En de lessen die ze mij heeft meegegeven deel ik graag met jou.

Deel de juiste context

Na een mooie compilatie van haar leven tot nu, wordt Michelle Obama groots aangekondigd. Nog voordat ze überhaupt een woord heeft gezegd, kreeg ze een staande ovatie. Met één van de vrouwen tegen wie ik erg opkijk, was ik nu in dezelfde ruimte. Twee blauwe stoelen staan klaar, haar interviewer, de Britse journalist Isha Sesay en Michelle Obama gaan zitten. Tijdens het hele interview blijft Obama actief voor in haar stoel zitten en geeft haar antwoorden vol bevlogenheid. Het interview wordt geopend met de aankondiging dat haar boek het bestverkochte autobiografisch boek ooit is. In een rap tempo heeft ze het record verbroken. Het antwoord op de eerste vraag, waarom ze dit boek geschreven heeft verrast me: “Het was eigenlijk opdracht. Elk presidentsvrouw schrijft een boek over haar tijd tijdens de presidentsperiode. Maar als ik iets zou vertellen, dan moest het iets zijn wat niet alleen deze periode bevatte, maar dan wilde ik het hele, authentieke verhaal vertellen. Want alleen dan kun je de presidentsperiode van acht jaar in de juiste context zetten.” Tijdens meerdere onderwerpen kwam terug dat de juiste context altijd belangrijk is om iets in een juist perspectief te plaatsen. Dit is een onderdeel wat vaak vergeten wordt. Het is dít onderdeel waardoor we elkaar minder begrijpen. Door de juiste context te delen, het liefst gekoppeld aan jouw persoonlijke verhaal, kan er een grotere verbinding gemaakt worden.

‘Hou op met me klein te houden’

Er zijn veel lessen en wijsheden die ze deze avond deelde. Ze empowered veel vrouwen in de zaal. Zo vertelt zo over haar huwelijk, zien we unieke beelden van Barack Obama en vertelt ze hoe moeilijk het voor haar was om kinderen te krijgen. Maar ook vertelt ze over hoe het is om een donkere vrouw te zijn, en hoe ze hierdoor het gevoel heeft, twee keer zo hard te moeten werken om erkend te worden. En nog zijn er pestkoppen, die eruit zijn om iemand klein te maken en te houden: “Het doet pijn. Het doet pijn om als vrouw niet op waarde geschat te worden. Om achterna te worden geroepen op straat. Om belaagd te worden. Het doet allemaal pijn en het laat zijn sporen na. De wereld is een gevaarlijke plek voor vrouwen en meisjes. Al die alledaagse vernederingen die wij maar moeten ondergaan. We doen vaak alsof dat geen pijn doet, maar ik denk niet dat dat ons helpt. Soms moeten we zeggen “Stop, dit doet pijn, hou op met me klein te houden”.”

Wees luid!

Een van de laatste boodschappen die Obama de zaal meegaf, was diegene die mij het meeste raakte: “Vrouwen die een luide stem hebben, die harder willen, wil men vaak stil hebben. En wat doen we dan? Dan sussen we deze. Niet om dat we hun niet willen horen, maar omdat het onszelf oncomfortabel maakt. Maar als je een van die mensen bent die een luide stem heeft. Ga door. Je zit op het juiste pad. Word wie je wilt zijn.”

En nu maar hopen dat de vrouw in de Porsche de juiste interpretatie van deze boodschappen heeft meegekregen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *