Leiderschap is voor iedereen

foto: Dan Taylor

Het is 28 september 2018 en ik heb zojuist een aantal zeer interessante en inspirerende sprekers gehoord. Michaela dePrince, Maggie McDonnell, Stephen van Belleghem en dr. Sam Goldsmith gaven verbluffende lezingen die ik niet aan zag komen. Want mijn focus lag op de laatste spreker. Iedereen kwam voor deze spreker. En dit was hét moment. Ben Tiggelaar staat op het podium, iedereen staat op, een enorme positieve spanning is voelbaar in AFAS live, het is muisstil. En dan roept Tiggelaar: “Please welcome, Barack Obama!”

Het is alweer een paar maanden geleden, maar zijn indruk is onuitwisbaar. Ik had de eer om naar een evenement te gaan waar als headliner de 44e president van Amerika zou spreken: Barack Obama. Een man die mij zeer geïnspireerd heeft door te laten zien hoe je hét verschil kunt maken in de politiek. Een man die enkel handelt vanuit zijn idealen en het zichtbaar maakt door zijn filosofie te uiten in speeches die impact maken. En met deze werkwijze heeft hij ook daadwerkelijk een verandering bewerkstelligd. En ik hebin dezelfde ruimte als hem mogen zitten en een uur lang naar zijn inspirerende woorden en lessen mogen luisteren. Hierbij enkele lessen die hij op deze dag heeft gegeven.

Maak het positieve verschil en vertel erover  

Bij het woord leiderschap wordt vaak gedacht wanneer je anderen moet leiden. Maar Obama benadrukt juist dat leiderschap iets is voor iedereen. Hij geeft als advies mee dat je je continu af moet vragen hoe jij het positieve verschil kunt maken in de maatschappij of jouw organisatie. ,,Maak een kleine contributie voor iets dat je zelf belangrijk vindt. Want als iedereen die inspanning doet, worden dingen een beetje beter en de wereld fijner.” Maar hoe maak je nu het positieve verschil zichtbaar? Door het te vertellen en anderen hierin mee te nemen. “Goede leiders vertellen een goed verhaal. Mensen zijn niet geïnteresseerd in koude feiten en data. Zeker nu niet” zei Obama. “We leven in een tijd waarin de vooruitgang de wereld heeft geboekt op het spel staat, omdat wereldleiders verzaken mensen mee te nemen in het verhaal van de toekomst. Het belang dat de juiste verhalen worden verteld, die al een kleine positief verschil met zich meebrengen is belangrijk.”

Fouten maken mag, zolang je maar eerlijk blijft.

“Toen ik begon als president verloren we maandelijks 800.000 banen in de Verenigde Staten. Net zoveel als de inwoners van Amsterdam. Op dat moment ben je vooral bezig om een grote brand te blussen, maar daarna moet je een organisatie bouwen met mensen die je kunt vertrouwen”, adviseert Obama. Dat betekent niet dat niemand fouten mag maken. “Ik zei tegen mijn staf: ik word nooit boos als je een fout maakt, maar ik word wel boos als je een fout maakt en het niet vertelt. Maar zorgen dat je personeel hebt dat je kunt vertrouwen is stap één. Vervolgens moet je ze ook daadwerkelijk vertrouwen. Anders gaan leiders micromanagen en raken ze afgeleid van hun hoofdtaak. “Ik beschouwde mijn taak als ervoor te zorgen dat mijn mensen konden excelleren.”

Behoud een frisse blik

Obama maakte er een gewoonte van om dagelijks tien brieven van burgers te lezen. “Er komen dagelijks 40.000 brieven binnen bij het Witte Huis. Daar is een speciale afdeling voor. Ik vroeg die afdeling om iedere dag tien brieven te selecteren die ik moest lezen”, vertelt hij.

In elke organisatie bestaat het gevaar dat je in een bubbel gaat leven, maar in het Witte Huis is dat helemaal het geval, aldus Obama. “Stemmen van buiten zorgen ervoor dat je contact houdt met de buitenwereld.” Die brieven hielpen hem daarbij. Elke organisatie heeft een feedbackmechanisme nodig, waar mensen met een frisse blik door de bubbel heen breken. Het is belangrijk dat mensen die bij deze organisatie werken, een frisse blik behouden, maar een goede feedbackmechanisme zijn ook de mensen van buiten jouw organisatie, juist buiten jouw branche.  Zo behoudt je een continue frisse blik met een continue verandering.

Yes, you can!

Obama, een man die mij en vele anderen blijft inspireren. Niet alleen tijdens lezingen of speeches, maar ook in zijn boeken en vanzelfsprekend al het werk wat hij nog steeds doet. Iemand die inspireert om het beste uit jezelf te halen: “Keep exploring. Keep dreaming. Keep asking why. Don’t settle for what you already know. Never stop believing in the power of your ideas, your imagination, your hard work to change your world.” En mocht je dan nog twijfelen…. denk dan aan zijn onvergetelijke woorden: ‘Yes, we can!’ 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *