Exponentiële organisaties – Yuri van Geest en Salim Ismael

‘De realiteit is een permanent museum!’ – Yuri van Geest

Op 15 juni 2017 woonde ik een lezing bij van Yuri van Geest op het grootste kennisfestival van Nederland. Zijn boek was me al bekend, net zoals SingularityU welke Yuri van Geest naar Nederland heeft gehaald. Vol vuur en passie vertelde Yuri over de impact van technologie voor vandaag en morgen. En wat dit voor invloed heeft op ons als samenleving. Naar aanleiding hiervan realiseerde ik me dat het boek Exponentiële organisaties, een boek is wat niet op deze leeslijst mag ontbreken.

Boek Exponentiële organisaties

Er zijn veel bedrijven die een exponentiële groei laten zien. Denk hierbij aan AirB&B en Uber. Door middel van de juiste algoritmes, technologie en een goed idee, veranderen ze de markt op hun eigen gebied.
Juist hierdoor is het belangrijk dat huidige bedrijven zichzelf steeds sneller gaan vernieuwen. Waar eerst een bedrijf een levensloop van 45 jaar had, is dat nu gemiddeld nog maar 15 jaar.

Er zijn nu grote veranderingen gaande, dit door middel van democratisering, informatisering en digitalisering. Hierdoor treedt de wet van Moore in werking (continue verdubbeling van prestaties). We zitten in een digitale revolutie. Voorbeelden hiervan zijn sensoren, nanotechnologie, robotica, drones, 4D-printing, solar etc.
Het is zoals de auteurs zeggen: continue verandering is de enige constante factor. Dat betekent dat bedrijven aan de slag moeten om hun organisatie wendbaarder, weerbaarder en innovatiever te maken. Aan het einde van het boek is een vragenlijst te vinden, waarmee je kunt nagaan hoe exponentieel jouw eigen organisatie is.

Het boek geeft inzicht welke exponentiele veranderingen er nu gaande zijn. Welke impact dat nu al heeft en in de toekomst. Het boek is een soort wake up call, hoe wij anders naar onze eigen organisatie moeten kijken om te ‘overleven’. Een mustread dus! Het boek is hier te verkrijgen.

SingularityU

Singularity University is een beweging/ denktank afkomstig uit Silicon Valley. Dit is opgericht door Peter Diamandis (Abundance) en Ray Kurzweil. Deze universiteit is er op gericht om met exponentieel groeiende technologieën, mensen te inspireren, technologieën met elkaar te verbinden, en de levens van 1 miljard mensen op een positieve manier te beïnvloeden.
Deze beweging kwam ook in Nederland op gang, maar in 2016 werd er, als eerste wereldwijd, een opleidingsinstituut geopend van Singularity Global.
SingularityU zoals we het in Nederland kennen, brengt wetenschappers en domeinexperts bij elkaar om diverse ontwikkelingen bij elkaar te brengen, maar ook om voorlichting te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *