Elon Musk – Ashlee Vance

Voordat ik dit boek had gelezen, had ik weleens van Elon Musk gehoord. Ik wist niet zoveel over hem. Wat ik wel kon vertellen is dat hij dé man achter de Tesla auto’s is en dat hij bezig is om de reis naar Mars werkelijk te maken. En daar hield het op. Na het steeds uitgesteld te hebben, ben ik er in begonnen en in een ruk uitgelezen. En dat laatste had ik echt niet verwacht. Het blijkt namelijk een boek, dat je gelezen moet hebben.

Het eerste gedeelte van het boek laat de schrijver Ashlee Vance het leven van de jonge Elon Musk zien. In Zuid-Afrika geboren en al vanaf jongs af aan stort hij zich in boeken. Wanneer zijn moeder hem tijdens het winkelen kwijt was geraakt, zat Musk bij de dichtstbijzijnde boekhandel om daar boek na boek te lezen. Musk heeft een fotografisch geheugen, waardoor hij een soort wandelende encyclopedie werd. Hij luisterde alleen naar feiten in gesprekken en wanneer hij iets hoorde wat niet klopte, corrigeerde hij dit onmiddellijk. Hij deed dat niet om vervelend te doen, maar omdat hij het oprecht normaal vond om mensen te corrigeren en hij dacht zelf dat mensen dachten zoals hij dat doet. Dit geeft aan dat hij vanaf jonge jaren al een heel slim kind was, maar het sociale aspect minder in hem leek te zitten.

Het boek gaat verder in het leven van Musk en laat zien dat Musk een duidelijke visie heeft met betrekking tot de toekomst op het gebied van technologie. Hij begint onder andere in de bankenwereld (PayPal) en uiteindelijk start hij SpaceX en Tesla. Halverwege het boek zag ik een man die meedogenloos was in het bereiken van zijn doelen. Voor zijn werknemers is hij keihard, de werkdruk ligt heel erg hoog, doelen die onbereikbaar lijken, moeten bereikt worden in een abnormaal tijdsbestek. En soms, nee vaak, mislukte een bepaalde test. Waar medewerkers niet meer gemotiveerd waren, waar de media hem afschilderde als een monster, en mensen uit zijn omgeving het niet meer geloofden, ging Musk door. Sterker nog, hij ging dan juist nog harder. Net zolang tot hij zijn doel bereikte.

Halverwege het boek vroeg ik me dan ook af of hij wel een beetje gevoel in zich had, ik zag het namelijk even niet meer voor me. Maar wanneer je doorleest, en aankomt bij het laatste hoofdstuk, komt de schrijver met de meesterlijke alinea, waar ik volledig achter sta;

“Ik ben dan er ook meer dan ooit van overtuigd dat Musk een zeer emotioneel persoon is die op bijna epische manier lijdt en zich verblijdt. Deze kant van hem raakt mijn inziens ondergesneeuwd door zijn gedrevenheid om de mensheid te veranderen, waardoor hij vaak moeite heeft de sterke emoties bij de mensen om hem heen te herkennen. Dat maakt dat Musk nogal afstandelijk en hard kan overkomen. Ik wil hier echter stellen dat zijn vorm van empathie uniek is. Hij lijkt zich te bekommeren om de mensheid als geheel, zonder altijd oog te hebben voor de wensen en behoeften van individuen. En het zou heel goed kunnen dat je precies dit soort persoon nodig hebt om een bizar idee als een internet in de ruimte te realiseren.”

En eigenlijk kan ik maar op één manier afsluiten:  Hij is een icoon, een visionair. Hij is Elon Musk.

Het boek is hier verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *