De aanname als blokkade voor verbinding.

‘Great communication starts with connection’ – Oprah Winfrey

Met elkaar probeer je een vraagstuk op te lossen. Het lukt niet. Het gesprek loopt vast en het daadwerkelijke probleem wat besproken moest worden blijft liggen. Sterker nog, er zijn nieuwe problemen bijgekomen. Want het gesprek is groter gemaakt op basis van aannames. ‘Hij pakt het probleem niet op.” Of “Zij zit altijd thuis.” Mensen gaan naar huis met een gevoel van wantrouwen, onzekerheid en onveiligheid. De aannames overheersen het daadwerkelijke probleem.

Door het bovenstaande of soortgelijke voorbeeld, niet één keer maar meerdere keren te ervaren, sluiten we ons af van de daadwerkelijke problemen en gaan we op zoek naar gelijkgestemden. We willen immers gehoord worden, gelijk krijgen, maar bovenal ergens bij horen. Door ergens bij aan te sluiten, zonder dat je eerst naar jezelf kijkt, kun je gaan handelen uit waarden die niet bij jou passen. Maar handel je vanuit waarden die je ongemerkt met elkaar vormt. Je kunt daardoor makkelijker aannames maken.

De behoefte om erbij te horen
Het zit in onze natuur om ergens bij te willen horen. We willen bij de populaire mensen horen, of juist bij de alternatieven, of misschien wel bij de PVV stemmers. Door de informatiestromen waar we voor kiezen, het nieuws dat we lezen of kijken, personen op tv tegen wie we opkijken, blijven we zelf in een ‘feedbackloop’. We horen onze eigen ideeën terug op tv, in tijdschriften of kranten, de buurt waar we wonen, of de boeken die we lezen. Het zorgt nog meer voor een opdeling wat de on-verbondenheid versterkt.

In een tijd van toenemende polarisatie betekent erbij horen, niet voor een groep kiezen om erbij te horen. Er echt bij horen betekent dat we volledig in onszelf moeten geloven en alleen durven te staan wanneer dat nodig is. Wanneer we in onszelf geloven, weten wie we zelf zijn, pas dan kun je een echte verbinding maken. Je zult altijd overal bij horen als je maar jezelf bent en op een echte manier over jezelf en alles in jouw leven praat.

Brené Brown schetst erbij horen in haar boek de moed van imperfectie als volgt:
‘De behoefte erbij te horen is het aangeboren menselijk verlangen om deel uit te maken van een groter geheel. Omdat dit zo’n primaire behoefte is, proberen we daar vaak aan te voldoen door ons aan te passen en te streven naar goedkeuring, maar in plaats van dat dat helpt, staat dat het gevoel van erbij horen eerder in de weg. We horen er namelijk pas echt bij wanneer we ons authentieke, imperfecte zelf aan de wereld laten zien, en dat betekent dat ons gevoel erbij te horen nooit groter kan zijn dan de mate waarin we onszelf accepteren.’

Een aanname, een blokkade.
Een aanname is zo gemaakt, zeker door alle invloeden en prikkelingen die je continu krijgt. Maak je nog een aanname als je je echte ‘ik’ laat zien? Tuurlijk zal dat gebeuren. De vraag is alleen wat doe je er op dat moment mee? Herken je de aanname (achteraf)? En hoe handel je dan? Komt dat overeen vanuit de waarden welke jij belangrijk vindt? Een aanname maken, deze niet herkennen en met oogkleppen op doorgaan, maakt geen verbinding.
Maar een aanname is niet alleen een blokkade voor verbinding. Daardoor kom je ook niet tot een blijvende oplossing. Creatieve en innovatieve oplossingen of ideeën worden daardoor ook tegengehouden. Het weerhoudt je ervan om verder te kijken.

Test je aanname.
Een aanname herkennen is in eerste instantie niet zo makkelijk en ook het loskomen van de meest ingesleten aannames is niet eenvoudig. Sommige zaken lijken zo vanzelfsprekend dat eigenlijk niemand er meer vraagtekens bij zet. Maar door aannames te herkennen kun je de feiten van meningen onderscheiden. De meest standaard aannames beginnen met: ‘Ja, leuk idee, maar dat kan niet, want…’ of ‘We doen het zo al jaren en het gaat nog steeds goed… ‘
De feiten worden wellicht kort benoemd, maar men blijft in aannames.

Hoe kun je dit dan toch doorbreken? Maak het uitdagend voor jezelf. Test de aanname. Ga op onderzoek uit of de aanname klopt. Stel elke aanname ter discussie, hoe onomstotelijk ze ook lijken. Hierdoor voer je een heel ander gesprek en dwing je jezelf om naar de feiten te blijven kijken.
Ook komt er ruimte voor creativiteit en innovatie. Het breken met alles waar je zeker van bent is een beproefd recept om te komen tot de meest originele ideeën. Wanneer je dit vanuit je eigen waarden doet, kun je hierdoor van jouw aanname een nieuwe verbinding maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *