Corporate tribe – Daniëlle Braun, Jitske Kramer


(foto: http://academievoororganisatiecultuur.nl/onderzoek/organisatiecultuur)

Wat een prachtig boek! Dit boek is als hét managementboek van het jaar 2016 uitgeroepen. En terecht. (Alhoewel het boek Nooit af ook een goede eerste geweest zou zijn…)

Allereerst, de layout. Het formaat is anders dan andere boeken. Het is groter, vierkant, echt een boek waar je even goed voor moet gaan zitten. En dan de foto’s! Deze zijn heel mooi gefotografeerd, ze geven echt kracht bij de verhalen die verteld worden. De foto hierboven is daar een heel mooi voorbeeld van.

Als ik voorheen aan antropologie dacht, dacht ik aan onderzoek naar verschillende culturen en rituelen. Maar Jitske Kramer en Daniëlle Braun laten als Corporate antropologen zien, dat ze één op één op organisaties gelegd kunnen worden.  De schrijfsters laten prachtige voorbeelden zien, vanuit culturen over de hele wereld, maar ook uit ons eigen land. Zo is er treffend voorbeeld over een ritueel bij de politie met een broodje Filet American.

Het boek is in drie delen opgedeeld:

  • Cultuur schept orde in de chaos
  • In de relaties gebeurt het
  • Cultuurtransities – bouwen en verplaatsen van totempalen

Ze hoeven niet in deze volgorde gelezen te worden, natuurlijk kan dit wel (en heb ik dit ook gedaan). Maar met elk deel maak je weer een nieuwe reis.

Mocht je het boek nog niet gelezen hebben, dan raad ik je aan dit zeker te doen! Je kunt hem o.a. hier verkrijgen.

(Foto: hoe ziet een organogram er eigenlijk écht uit? Corporate tribe pg. 103)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *